Snickare – ett roligt och varierande yrke

Tycker du om att arbeta med händerna och är praktiskt lagd?

Då kanske snickeri är något för dig – snickare stockholm. Snickare är ett roligt och varierande yrke med olika specialinriktningar, yrket kallas också för träarbetare och är den största yrkesgruppen i byggbranschen. Denna grupp arbetar med sniderier och snickerier av olika slag, det kan också vara grövre arbeten som nybyggen, ombyggnationer och renoveringar av både bostadshus och andra lokaler. Att vara snickare kan vara fysiskt och passar den som vill ha ett rörligt arbete och som är händig och kreativ. Du behöver också tycka om att arbeta på varierande platser och projekt.

En snickares kunskaper
Vilken kunskap behöver en snickare ha för att kunna genomföra ett bra arbete? Förutom att vara händigt lagd behövs också en del andra kunskaper för att arbetet ska bli rätt utfört. Det behövs en viss nivå av kunskap inom matematik så att man kan räkna ut längder, bredder, vinklar och liknande. En god förmåga att läsa ritningar är viktigt, samt att kunna se lösningar och vara kreativ. Man kan säga att det behövs förståelse för att det finns många olika sätt att lösa en och samma sak på. Dessutom måste en snickare vara mycket noggrann. Det handlar också om att förstå helheten exempelvis vid en nybyggnation. Det finns andra yrkesgrupper på arbetsplatsen som ska komma efter snickaren och ta vid med sin del av arbetet, och de vill inte ha problem.

Snickarjobbet är roligt, du kan bli mer intresserad av vissa saker ju mer du lär dig och kanske vill du bli specialsnickare. Då kan du utbilda dig vidare vid yrkeshögskola. En specialsnickare är inriktad mot ett speciellt område som exempelvis inredning eller möbler, eller annat område.

Utbilda dig till snickare
Hur länge behöver man utbilda sig för att bli snickare? Det beror helt på dina förkunskaper. Studierna kan variera mellan ett och tre år, och du är berättigad att få studiemedel från CSN under utbildningstiden. Du kan arbeta som lärling 6800 timmar och studera teori under ett år, du kan arbeta 10 000 timmar och därefter utföra ett kompetensprov eller – om du väljer att gå yrkesgymnasiet som är tre år får du tillgodoräkna dig en del av lärlingsperioden.

Du kan utbilda dig till snickare på Bygg-och anläggningsprogrammet på gymnasieskolan och välja inriktningen husbyggnad. Här får man också lära sig ett gott språkbruk samt föra diskussioner om livsvillkoren för människor i samhället. Du får lära dig en hel del om att starta och driva företag inom byggbranschen samt hur du bygger upp din kundkrets och kommunicerar för att behålla dem. När utbildningen är klar är det dags att bli snickarlärling hos en snickerifirma eller byggbolag. Efter två år eller mer – beroende på inriktning – utför man det yrkesteoretiska provet, det krävs att detta är godkänt för att erhålla sitt yrkesbevis.